superfood zupy

Zupa krem z młodych pokrzyw

22 kwietnia 2015

Mamy wiosnę! odkrywcze – wiem :D ale z drugiej strony tak długo kazała na siebie czekać, że aż chce się radośnie zawołać na jej widok. Nie wiem jak Wy, ale ja korzystam z każdych, nawet tych niepewnych jej przebłysków. Przyroda bowiem, jak już się człowiek z nią zetknie, potrafi dostarczyć wiele radości, ale i inspiracji – również tych kulinarnych. Jeśli jeszcze wiosenne spacery dzielimy z ciekawymi ludźmi, to sukces mamy gwarantowany. Efektem moich pierwszych, wiosennych włóczęg była zupa krem z młodych pokrzyw, które dzielnie zebrałam wraz z moją przyjaciółką. W takich chwilach, gdy w lesie spotykasz piękne pole zielonych pokrzyw odnajdujesz w sobie dodatkowe pokłady kreatywności :) a posiadanie zapasowej „kuposiatki” dla psa jest zbawienne :D co więcej – takie chwile zbliżają ludzi ;)

Ale żarty na bok, bo z pokrzywą nie ma żartów :) Poza tym, że parzy, ma mnóstwo pozytywnych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie co ułatwia wydalanie toksyn. Pokrzywa jest więc detoksykującym cudem, które dodatkowo przyspiesza przemianę materii i przywraca równowagę w układzie pokarmowym (trzustka, żołądek, wątroba, a nawet jelita). Co ważne ten mały chwast wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, jest więc zbawienny w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, bo przecież my wszyscy tacy bladzi, na pewno mamy anemię ;)

Podsumowując, pokrzywa to jedno z bardziej dostępnych polskich superfoods, więc rwijcie i jedzcie, póki młoda! póki wiosna!

Processed with VSCOcam with s3 preset


SKŁADNIKI:

– 400 g pokrzyw (pełna siatka)
– 1 litr bulionu warzywnego
– 150 ml mleka kokosowego
(opcjonalnie)
– 1 por
– 1 marchewka
– 1 ziemniak
– 1 cebula
– 2-3 łyżki oliwy
– sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. warzywa  (por, marchewkę, ziemniak i cebulę) kroimy w kostkę i podgrzewamy na oliwie przez ok 5-7 min – uważajcie, żeby nie przypalić cebuli
2. dodajemy bulion warzywny i gotujemy całość ok. 10-15 min, aż ziemniaki będą miękkie
3. zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy liście pokrzywy i blendujemy całość na gładko
4. doprawiamy do smaku, możemy zabielić mlekiem kolosowym, podajemy z oliwą

SMACZNEGO!

 

Processed with VSCOcam with s3 preset

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz SzczyptaSmaQ 23 kwietnia 2015 at 07:09

    Pysznie, przepysznie :)

  • Odpowiedz