sałatki superfood

Zimowa buddha bowl z jarmużem

4 grudnia 2017
Pierwsze dni grudnia malują nam się biało i szaro, dlatego w kuchni najlepiej działać na przekór – kolorowo. Idealnie, by zimowe dania były nie tylko ładne, ale i pożywne oraz bogate w witaminy i składniki odżywcze. Dziś wszystkie te trzy potrzeby zrealizowałam w jednym prostym przepisie na zimową buddha bowl, gdzie króluje jarmuż i różowa kasza jaglana.

Do naszej miski zdrowia wrzuciłam także pieczone marchewki, grillowanego bakłażana i bogate w żelazo pestki dyni. Nie zapomniałam też o elemencie rozgrzewającym – całość będzie podana z sosem na bazie tahini i kurkumy, która podkręca nie tylko kolory, ale i temperaturę. Sałatę podajemy z lekko pikantnymi, pełnymi zielonej natki falafelami.

//ZIMOWA BUDDHA BOWL Z JARMUŻEM

– duży pęczek jarmużu
– 100 g kaszy jaglanej
– szklanka soku z buraka
– 1-2 marchewki
– bakłażan
– 2 łyżki oliwy
– łyżka masła
– sól morska

//SOS:

– 1/3 szklanki tahini
– sok z 1/2 cytryny
– łyżeczka kurkumy
– 1-2 łyżki wody

//FALAFELE:

– 300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
– pęczek drobno posiekanej, świeżej pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka mielonego kuminu
– pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
– pół łyżeczki mielonego kardamonu
– pół łyżeczki cynamonu
– pół łyżeczki chili
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– łyżeczka soli
– olej ryżowy do smażenia

//SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

O tym, jak przygotować sałatkę przeczytacie na blogu Jedz sezonowo! Hellozdrowie.pl o tutaj. 

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz