na słodko

Astarpungar – islandzkie pączki dla zakochanych

14 lutego 2018
Z każdej podróży staram się przywieźć jakiś przepis. Z Islandii przywiozłam przepis na wyjątkowe pączki. Powiecie, że tłusty czwartek był w zeszłym tygodniu, ale Astarpungar tłumaczy się na angielski jako Love Balls, co czyni przepis idealnym na Święto Zakochanych. Przynajmniej na Islandii…

Te niepozorne pączki z dalekiej Północy kryją w sobie dużo niespodzianek. Dodaje się do nich suszone borówki lub jagody, otartą skórkę z cytryny i wanilię. Dzięki temu są zupełnie inne od tradycyjnych polskich wypieków, ale również od amerykańskich donatów. Od naszych pączków różnią się również wielkością – są idealne na jeden, góra dwa gryzy, w zależności od apetytu.

Nie wiem, czy tak jak ja zakochacie się w ich smaku, ale mogę zapewnić, że w islandzkim surowym klimacie sprawdzają się na 100%. Patrząc za okno, mam nadzieję, że podbiją i wasze serca.

//ASTARPUNGAR

– 2 jajka
– 220 g mąki pszennej
– 190 ml pełnotłustego mleka
– 75 g drobnego cukru
– 50 g suszonych jagód (można zastąpić rodzynkami)
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– skórka otarta z jednej cytryny
– laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki kardamonu
– tłuszcz do smażenia
– opcjonalnie cukier puder

//SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

O tym, jak przygotować sislandzkie pączki przeczytacie na blogu Jedz sezonowo! Hellozdrowie.pl o tutaj. 

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz