na słodko

Wegańskie lody ze słonym karmelem

21 sierpnia 2017
Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, czy to w przerwie na lunch, czy na nadmorskim deptaku, zaatakują was gofry, rurki z bitą śmietaną czy lody. Ta ostatnia pokusa jest jedną z moich największych, dlatego dziś chcę się z wami podzielić przepisem na nieco mniejszy grzech na patyku, na dodatek w wersji wegańskiej.

Chyba każdy lubi lody śmietankowe w czekoladzie, dlatego to właśnie wegańskie „magnum” są moją alternatywą na wakacyjny grzech. Jak się do tego zabrać? Zastąpić zwykłą śmietanę wersją kokosową, która po ubiciu jest równie puszysta i kremowa, zamiast cukru użyć syropu z agawy i postawić na dobrą jakościowo czekoladę z wysoką zawartością kakao. Jeśli w letnie beztroskie dni chcecie od życia czegoś więcej – zróbcie jeszcze słony karmel z daktyli.

Jeśli chodzi  przygotowanie lodów w domu, z pomocą przychodzą specjalne foremki, dzięki którym gotowe lody przygotujemy nawet w małej, domowej zamrażarce. Nie wiem, czy mój grzech jest mniejszy, ale na pewno zdrowszy!

//WEGAŃSKIE LODY

  • ½ kubka migdałów (namoczonych przez noc)
  • ½ puszki śmietanki kokosowej
  • 1-2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

//SOLONY KARMEL

  • 8-10 daktyli
  • ½ puszki śmietanki kokosowej
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2-3 szczypty soli himalajskiej

//POLEWA
– 2 gorzkie czekolady
– ½ puszki mleka kokosowego

// DODATKI
– kolorowe i czekoladowe perełki, kryształki cukru trzcinowego, migdały

//SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera i miksujemy na gładką masę, a następnie wykładamy do foremek, umieszczając w nich patyczki do lodów. Tak przygotowane lody zamrażamy przez około 1 godzinę.

W tym czasie przygotowujemy słony karmel z daktyli, które wcześniej zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 15 minut. Następnie kolejny raz umieszczamy wszystkie składniki w misie blendera i, dokładnie je rozdrabniając, łączymy w jednolitą masę, którą chowamy do lodówki.

Tuż przed wyjęciem lodów z zamrażalnika rozpuszczamy czekoladę w rondelku na małym ogniu, pilnując, żeby się nie przypaliła. Dzielimy płynną czekoladę na 2 części. Do jednej z nich dodajemy mleko kokosowe. Najlepiej trzymać je wcześniej w lodówce tak, żeby się rozwarstwiło, i do czekolady dodać tylko gęstą część mleka.

Po wyjęciu z zamrażarki i z foremek, lody smarujemy z jednej strony słonym karmelem, a następnie, trzymając za patyczek, obtaczamy je w czekoladzie (mlecznej lub gorzkiej). Jeśli lubicie grubą warstwę czekolady, możecie powtórzyć to kilkukrotnie. Gdy lody są już gotowe, ale czekolada jeszcze nie zastygła, posypujemy całość dodatkami.

vegan magnum

 

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz Daria 22 sierpnia 2017 at 08:49

    ekstra! idealny letni deser :) z tym solonym karmelem to już totalnie muszą zawracać w głowie, uwielbiam takie dodatki :D

    • Odpowiedz Vegeaddicted 22 sierpnia 2017 at 09:16

      Oby tylko pogoda na lody wróciła ;)

    Odpowiedz