dania główne FastFood

Jesienne wegeburgery z prawdziwkami

2 października 2017
Tylu prawdziwków ile w tym roku nie widzieli najstarsi grzybiarze. Prawdziwy wysyp! Jeżeli jeszcze nie uzbieraliście swojego koszyczka (a starczy dla wszystkich), to macie już plan na ostatnie ciepłe dni. Do jesiennych burgerów wystarczy kilka borowików – resztę można ususzyć albo zamarynować.

Te wegeburgery powinny być synonimem jesieni. Obok prawdziwków znajdziecie w nich grillowanego bakłażana, batata, ser pleśniowy lazur i słodkie figi. Do tego powidła, ostry sos z musztardy i tymianek. Wymyślicie sami lepszą definicję tej pory roku?

//BUŁKI

– 400 g mąki pszennej
– 6 g drożdży
– 250 ml ciepłego mleka
– 40 g cukru
– 40 g masła
– jajko
– 1/2 łyżeczki soli
– sezam i/lub czarnuszka

//CHUTNEY Z POMIDORÓW

– 1/2 kg pomidorów
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– łyżeczka świeżo startego imbiru
– mała papryczka chilli
– duża szczypta cynamonu
– duża szczypta soli

//DODATKI

– 3-4 prawdziwki
– ser pleśniowy lazur
– 4 plastry bakłażana
– 4 plastry batata
– 2-3 świeże figi
– sałata rzymska
– musztarda francuska
– świeży tymianek
– oliwa do smażenia

//SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

O tym, jak przygotować jesienne wegeburgery przeczytacie na blogu Jedz sezonowo! Hellozdrowie.pl o tutaj. 

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz