sałatki superfood

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

22 stycznia 2018
To idealny pomysł na posiłek dla tych, którzy kochają sałatki, ale nie mają pomysłu na to, jak je przyrządzić w sezonie zimowym, kiedy warzyw jakby mało. Zachwyceni będą i ci, którzy szukają nowego pomysłu na jarmuż i kalafiora. To naprawdę dobrany duet!

Zacznijmy od kalafiora, którego kojarzymy głównie z masłem i bułką tartą, a powinniśmy i z tym, że ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe, a na dodatek niski indeks glikemiczny, co znaczy, że wszyscy, którzy w nowym roku postanowili zrzucić parę kilo, mogą po niego sięgać do woli i właściwie bez żadnych ograniczeń. Nasz drugi kapuściany składnik, czyli jarmuż, który kojarzymy głównie z modnych zielonych koktajli, zawiera dużo witaminy C i K. Poza tym znajdziemy w nim silny przeciwutleniacz – sulforafan, który również zapobiega nowotworom. Łączymy więc jarmuż z kalafiorem i mamy antynowotworową bombę do zadań specjalnych.

Co zrobić, żeby to wszystko miało jeszcze świetny smak? Kalafiora grillujemy w parmezanie, jarmuż lekko podduszamy z czosnkiem, dodajemy pieczarki, pestki dyni i podajemy sałatę z sosem aioli i czarnuszką. Pycha!

// SAŁATKA Z GRILLOWANYM KALAFIOREM I JARMUŻEM

– główka kalafiora
– tarty parmezan
– kilka liści jarmużu
– kilka pieczarek, najlepiej brunatnych
– sól
– oliwa z oliwek
– 1-2 ząbki czosnku
– szczypta chilli w płatkach

//SOS AIOLI

– 100 ml majonezu
– 1 główka czosnku
– łyżeczka soku z cytryny
– oliwa z oliwek
– sól
– świeżo mielony pieprz

//SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

O tym, jak przygotować sałatkę przeczytacie na blogu Jedz sezonowo! Hellozdrowie.pl o tutaj. 

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz