zupy

Zupa krem z batatów z czarną soczewicą

13 listopada 2015

Rozgrzewające zupy to najlepsza recepta na szarość i jesień. Nie daję gwarancji, że zwalczą chandrę, ale na pewno dobrze zrobią zmarźniętym od pierwszych chłodów dłoniom. Mimo powszechnej opinii, że zupa to tzw. pierwsze danie, uważam, że spokojnie może nam ona zastąpić pełny obiad lub kolację. Wszystko zależy od dodatków, dlatego tym razem zupa krem z batatów wylądowała w misce z pożywną czarną soczewicą. Nie dość, że zdrowo, to smacznie i kolorowo – takie dla mnie jest jesienne gotowanie. Właśnie takie być powinno, żeby nie zwariować. Jeśli jednak to nie pomoże, to zawsze zostaje opcja zostania owiniętym w (szary) koc naleśnikiem. Też dobra rada, oby tylko na chwilę ;)

Zupa krem z batatów

 

//ZUPA KREM Z BATATÓW Z CZARNĄ SOCZEWICĄ

1 duży batat (lub 2 małe)
1 kubek ugotowanej, czarnej soczewicy
2 średnie cebule szalotki
700 ml bulionu warzywnego
250 ml mleka kokosowego
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
garść prażonych nerkowców
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka sosu Sriracha
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra

//SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Batata obieramy i kroimy w kostkę. Na oleju kokosowym rumienimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy imbir, kolendrę oraz curry. Dorzucamy batata i dodajemy bulion warzywny. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Dodajemy mleko kokosowe, sok z pomarańczy oraz sos Sriracha i całość blendujemy. Na patelni rumienimy cebulkę i dodajemy do niej ugotowaną wcześniej soczewicę przez ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Powinna być chrupiąca. Zupę podajemy z soczewicą, prażonymi orzechami nerkowcai świeżą kolendrą.

Zupa krem z batatów

Zobacz także

5 komentarzy

  • Odpowiedz Daria. 13 listopada 2015 at 14:11

    czytając składniki można wyobrazić sobie jak cudownie smakuje, rozgrzewająca i aromatyczna :) mam ochotę nie tylko widzieć ją na zdjęciach, ale i w swoim garnku, misce, a potem już wiadomo gdzie powinna wylądować :D świetna! i piękne zdjęcia :)

    • Odpowiedz vegeaddicted 14 listopada 2015 at 06:39

      Dziękuję za ciepłe słowa i życzę ciepłej zupy :)

  • Odpowiedz magda 14 listopada 2015 at 16:40

    Co to jest ten sos Sriracha, i czym go ożna zastąpić?

    • Odpowiedz vegeaddicted 14 listopada 2015 at 18:11

      jest to bardzo ostry sos chilli o dość gęstej konsystencji :) można go zastąpić np pasta chilli lub kilkoma kroplami tabasco :)

    • Odpowiedz Joan 5 sierpnia 2016 at 03:20

      Yup, that’ll do it. You have my apitceiarpon.

    Odpowiedz