dania główne FastFood

WIOSENNE WEGEBURGERY Z ZIELONYM GROSZKIEM I MIĘTĄ

26 maja 2015

Wegeburgery to jedna z lepszych opcji, żeby przekonać sceptyków do tego, że dieta wegańska może być pożywna, smaczna i nadal tak samo „fast” jak dania z wykorzystaniem mięsa. Wiosną, może też być kolorowa. Dlatego w moim przepisie na burgery, kaszy jaglanej towarzyszy soczyście zielony groszek, orzeźwiająca mięta i moje ukochane liście botwinki. Wszystko kręci się w okół zieleni, a reszta, czyli dodatki zależą od Waszej wyobraźni.


SKŁADNIKI:
1 kubek ugotowanej kaszy jaglanej
1 kubek świeżego lub mrożonego groszku*
garść świeżych liści mięty pieprzowej
sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju (ja użyłam ryżowego)
świeżo mielony pieprz i sól do smaku
*nie polecam zielonego groszku z puszki
SOS:
jogurt naturalny (w wersji wegańskiej jogurt wegański)
garść świeżych liści estragonu (użyłam estragonu francuskiego)
sok z połowy cytryny
czerwony pieprz
DODATKI:
bułka
liść lub dwa sałaty (u mnie garść czerwonej endywi)
pieczarka portobello lub duża pieczarka zwykła
garść liści botwinki
plaster dojrzałego awokado
cebula dymka
łyżka miodu lub syropu z agawy
plaster awokado
żółte pomidory
młode buraczki
*dodatki można dowolnie modyfikować w zależności od dostępności produktów i własnych upodoba
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
BURGERY
wszystkie składniki na burgera miksujemy na gładko w blenderze
z masy formujemy płaskie kotleciki, które smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju, aż się delikatnie zarumienią
na wolnym ogniu, na maśle podsmażamy pieczarkę – ok 5-7 min
z dymki ścinamy szczypior na wysokości ok 10 cm, całość, wraz z cebulkami również rumienimy na maśle ok 3-4 min pod koniec dodając miód
na tej samej patelni (po zdjęciu cebulek) podsmażamy plastry buraczków
pomidory i awokado kroimy w plasterki
rozkrojoną na pół bułkę lekko podgrzewamy w piekarniku
składamy burgera pamiętając, by wnętrze bułki posmarować sosem i… zajadamy!
SOS
wszystkie składniki sosu miksujemy razem
podajemy z czerwonym pieprzem

 

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz