na słodko

tartaletki z kremem cytrynowym

27 marca 2015

Tak samo jak nie jestem fanka świąt, tak samo też nie lubię tych wszystkich świątecznych przygotowań. Przyznam szczerze, że nie przepadam też za świątecznymi daniami… no może poza drożdżowym ciastem Babci, które najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale niestety nie ma nic wspólnego z utrzymaniem diety bezglutenowej. Żeby jednak wspomniany placek został jedyną grzeszną pokusą na wielkanocnym stole postanowiłam w tym roku zrobić coś, co będzie słodkie, ale lekkie. I tak pomysł padł na tartaletki z wegańskim lemon curd :D
TAK! wegańskim, chociaż po sukcesie wegańskiej bezy z wody po ciecierzycy pewnie już nic Was nie zdziwi :)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCOcam with f2 preset


SKŁADNIKI:

– 1 kubek mąki ryżowej (ja dałam z brązowego ryżu)
– 1/4 kubka skrobi ziemniaczanej
– 1/4 kubka zmielonych migdałów
– 1/2 kubka cukru
– 100 g masła (lub margaryny roślinnej)
– szczypta soli

NA KREM a’la LEMON CURD
– 1 kubek ryżu jaśminowgo
– mleko roślinne (ja dałam ryżowe)
– pół szklanki cukru
– sok z 2-3 cytryn (w zależności od wielkości)
– skórka otarta z 1 cytryny

DODATKI: cukier puder, mięta, pistacje, suszona lawenda i mini beziki <3

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. tłuszcz ucieramy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę
2. lepimy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. a w tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy
3. ryż gotujemy na mleku doprowadzając go do stanu rozgotowania – może to zając ok. 20-30 min.
4. tak przygotowany blendujemy razem z resztą składników na gładką masę i pozostawiamy do ostygnięcia
(najłatwiej przygotować krem w blenderze kielichowym, ale ręczny też da radę)
5. ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy kółka tak, żeby wypełniły dno foremek i paski na ich wysokość, żeby zrobić brzeg zlepiając całość od środka
6. wkładamy do rozgrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy ok. 15 min
(warto zastosować metodę sztucznego wypieku, czyli po wyłożeniu ciasta do tarteletek trzeba je wyłożyć papierem do pieczenia i nasypać grochu lub fasoli)
7. po tym czasie do tarteletek dodajemy krem i pieczemy jeszcze ok. 20 min.
5. podajemy ostudzone, oprószone cukrem pudrem, z plastrem cytryny, pistacjami, miętą, lawendą i… wegańskimi bezikami z cukrem pudrem <3

SMACZNEGO!

Processed with VSCOcam with f2 preset


Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz