dania główne

Ravioli z dynią i migdałami

30 października 2015

Ravioli z dynią i migdałami
Kiedy wieczory robią się dłuższe, zaszycie się w kuchni jest całkiem dobrym pomysłem. Jeszcze lepszym jest zagniecenie ciasta… na pierogi! Tym razem na ravioli z delikatną dynią i migdałami podkręcone ostrym serem grana padano. Danie bardzo proste, jak cała kuchnia włoska, chociaż z tą prostotą jest dość przewrotnie. Kuchnia włoska jest prosta i smaczna, ale…dopiero na talerzu ;) Prostota to niewielka ilość składników i forma podania, ale umówmy się, żeby wykarmić włoską rodzinę ravioli trzeba się nieźle narobić. Jeśli nie jesteś włoską mammą przyjmij, że wykonanie do najprostszych nie należy ;) Jeśli stawiasz na smak, a w kuchni nie masz aż tyle czasu, pamiętaj że zawsze można być bliższym polskim  tradycjom i wykorzystać przepis na farsz robiąc pierożki w formie tradycyjnej. Chociaż to też nie jest najprostszy skill świata, ale jakoś trzeba ten jesienny czas zmarnować ;)

//RAVIOLI Z DYNIĄ I MIGDAŁAMI

1 szklanka purée z dyni hokkaido
1 cebula szalotka
1 szklanka purée z dyni
4 łyżki startego sera grana padano
2 łyżki mielonych migdałów
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek

ciasto:
300 g mąki pszennej
100 ml letniej wody
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 białko jaja

sos:
100 g dobrej jakości masła

 

//SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

dynię dzielimy na pół, drylujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C na ok. 20 minut.
na oliwie rumienimy drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy miąższ z dyni, starty ser ser, mielone migdały oraz jajko i dokładnie mieszamy podgrzewając przez ok. 3 minuty
czekamy aż farsz przestygnie
zagniatamy ciasto stopniowo dodając wodę
gdy jest gotowe formujemy kulkę, którą zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
dzielimy ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie, poziome pasy
na jednej połowie nakładamy łyżeczką farsz (w odległości ok. 3 cm od siebie)
drugą połowę smarujemy białkiem a następnie przykrywamy nią farsz i dokładnie dociskamy palcami wolne przestrzenie ciasta
dzielimy je na kwadraty za pomocą noża lub radełka i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 3-4 minut – aż wypłyną na powierzchnie.
gotowe ravioli podsmażamy lekko na maśle i podajemy z sosem z palonego masła i świeżą szałwią

sos z palnego masła: masło podgrzewamy w małym rondlu aż się rozpuści, następnie zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszamy. Powoli zacznie się ono rozwarstwiać i zmieniać kolor na lekko brązowy. Docelowo powinien to być kolor raczej ciemny. Gdy go uzyskamy zdejmujemy rondel z ognia, a powstały w górnej warstwie sos zlewamy do naczynka. Masło palone ma lekko orzechowy smak, idealnie komponuje się ze świeżą szałwią.

Ravioli z dynią i migdałami

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz