zupy

krem z pieczonej pietruszki, czosnku i fasoli

13 marca 2015

Jakiś czas temu postanowiłam dać drugą szansę składnikom, których od dziecka nie znoszę. Pomysł wziął się  z przemyśleń bardziej życiowych niż kulinarnych, ale generalnie postanowiłam przekonać samą siebie, że na każde „nie lubię” można znaleźć sposób. Z porem się udało, przyszedł więc czas na pietruszkę, której nie lubię równie mocno jak selera, ale jednak trochę mniej niż zielonej natki. Nie wiem czemu za dzieciaka ją znielubiłam, ale zawsze tłumaczę sobie, że są ludzie, którzy nie lubią np. pomidorów i ich uważam za naprawdę nieszczęśliwych. Myślę, że to częściowo dlatego, że słyszałam „jedz, bo zdrowe” dlatego teraz postanowiłam powiedzieć sobie „jedz, bo smaczne”, no i próbuję ;) Chociaż jeśli chodzi o pietruszkę, to jej akurat tej zdrowotności odmówić nie można.
Korzeń pietruszki zawiera spore ilości wapnia i fosforu. Dodatkowo jest bogaty w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz potas. Ten ostatni powoduje usuwanie nadmiaru wody z organizmu, co czyni z pietruszki idealne warzywo na detoksie.
Pomysł na przemycenie pietruszki był dosyć prosty – jeśli nie lubisz jej smaku, to go po prostu zabij. Tak właśnie powstał krem z pieczonej pietruszki, fasoli i czosnku – lekko słodkawy i niezwykle pożywny :) pewnie miłością do pietruszki nie zapalam już nigdy, ale przynajmniej jestem o miskę bliżej do jej polubienia :)


SKŁADNIKI:

– 4 spore pietruszki
– kubek ugotowanej fasoli
(lub puszka 400 ml)
– 2 średniej wielkości cebule
– 4 -5 ząbków czosnku
– 1 l bulionu warzywnego
– łyżka soku z cytryny
–  świeży rozmaryn
– prażone pestki dyni
– oliwa
– sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. pietruszkę i cebulę kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy oliwą z solą pieprzem i tymiankiem
2. razem z czosnkiem wykładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C
3. kiedy warzywa są już gotowe i lekko przestygną wrzucamy je do blendera, dodajemy bulion oraz fasolę i miksujemy na gładko
4. tak przygotowaną bazę przekładamy do garnka i gotujemy jeszcze parę minut doprawiając sokiem z cytryny i solą i pieprzem w razie potrzeby
5.  podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżym rozmarynem, skropioną oliwą

SMACZNEGO!


 

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz Krystyna Kotula 13 marca 2015 at 17:42

    Raz zrobiłam krem z gruszki i pietruszki i był pyszny. Nie mogę się doczekać żeby wypróbować Twój przepis! Świetne zdjęcia!

  • Odpowiedz