zupy

krem z brokułów z miętą i pistacjami

6 marca 2015

Krem z brokułów był krokiem milowym w mojej diecie i chyba też w polskiej tradycyjnej kuchni. Przynajmniej ja to tak wspominam, a dobrze pamiętam kiedy na rodzinnym stole po raz pierwszy zamiast rosołu pojawiła się zupa krem – właśnie z brokułów. Był to eksperyment zainspirowany pewnie nowinkami kulinarnymi z Poradnika Domowego, bardzo odważny jak na lata 90. Brokuł gotowało się do miękkości, a wręcz do rozlazłości, co pozbawiało go właściwie wszystkiego – począwszy od koloru na wartościach odżywczych kończąc. Do tego wywar, oczywiście z jakiegoś skrzydełka i tony innych warzyw. Ostatnim krokiem było zmiksowanie wszystkiego z dodatkiem serka topionego (sic!), który miał to wszystko zagęścić. No i kropka nad „i” – groszek ptysiowy :D
Tak to pamiętam i choć nie jest to złe wspomnienie, postanowiłam jednak zrobić swoją wersję kremu z brokułów. Lekkiego, z mlekiem kokosowym, miętą i pistacjami, zagęszczonego płatkami jaglanymi <3


SKŁADNIKI:

– 1 spory brokuł podzielony na różyczki
– puszka mleka kokosowego (400 ml)
– 1 kubek płatków jaglanych
– 2 kubki bulionu warzywnego
– garść pistacji
– garść świeżej mięty
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula szalotka
– łyżka oliwy
– sól i świeżo mielony pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. brokuł gotujemy na na parze przez ok/ 5-7 min.
2. na oliwie rumienimy posiekaną cebulkę i zmiażdżony czosnek
3. gotowe brokuły blendujemy z mlekiem, bulionem, płatkami jaglanymi, cebulką i czosnkiem i miętą
4. pod koniec miksowania dodajemy 3/4 pistacji
5. gotową zupę podajemy z różyczką brokuła, pistacjami i skropiona oliwą

RADA: zostaw w całości jedną różyczkę brokuła (1 na porcję) i z nią podaj krem :)

SMACZNEGO!


 Processed with VSCOcam with f2 preset

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz Teen's Kitchen 6 marca 2015 at 16:43

    Wygląda mega apetycznie!

  • Odpowiedz foodmania 6 marca 2015 at 18:42

    cudowny krem, brokułowy lubię w szczególności, a w takim wydaniu to coś pysznego!

  • Odpowiedz