Nie jest tajemnicą, że uwielbiam maj. Za co? Przede wszystkim za świeżość zieleni zarówno za oknem, jak i na talerzu <3 Za pierwszy ciepły deszcz, konwalie i za… szparagi :) Dlatego dziś mam dla Was propozycję pożywnej sałatki z kaszą jaglaną, groszkiem cukrowym i szparagami właśnie. Delikatne smaki przełamuje ser feta oraz lekko kwaśny cytrynowy sos maślany. Do tego prażone pinii i świeża mięta – przepis na zielony poniedziałek gotowy!
JAGLANA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I GROSZKIEM CUKROWYM
SKŁADNIKI
- szklanka kaszy jaglanej
- pęczek szparagów
- groszek cukrowy
- ser feta
- garść oliwek Kalamata
- łyżka masła
- orzeszki pinii
- świeża mięta
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z cytryny
- łyżka oliwy
- czerwony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- kasze jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
- szparagi kroimy na ok 2-3 cm kawałki i blanszujemy na maśle wraz z groszkiem cukrowym ok. 5 min
- warzywa mieszamy z kasza jaglaną, dodajemy oliwki, pokruszony ser feta oraz świeże liście mięty
- dodajemy uprażone orzeszki pinii , skórkę z cytryny oraz czerwony pieprz
- całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą
Brak komentarzy