zupy

gazpacho z białych szparagów

12 czerwca 2015

Mamy czerwiec <3 miesiąc, na który czekam cały rok, a to wszystko przez… SZPARAGI <3 <3 <3 czekam i czekam, a potem zanim się człowiek obejrzy już po sezonie – co lato ta sama historia ;)  W tym roku mam jednak zamiar poeksperymentować i wycisnąć ze szparagów ile tylko się da ;) tym razem dosłownie (!), bo postawiłam na krem ze szparagów :) A że za oknem upalnie, to dziś zapraszam Was na lekkie, orzeźwiające gazpacho. Wyjątkowo wybrałam białe szparagi, do których nie byłam wcześniej przekonana… pewnie z lenistwa, bo w przeciwieństwie do zielonych, trzeba je obierać. Ale to nic! Gwarantuję, że orzeźwiający smak gazpacho rekompensuje te 3 minuty z obieraczką w dłoni ;)

Processed with VSCOcam with f2 preset


SKŁADNIKI:

– pęczek białych szparagów
– 1 kubek bulionu warzywnego
– 3/4 kubka płatków migdałów
– 2 małe ogórki
– 1 posiekana cebulka szalotka
– 2 ząbki pieczonego czosnku
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól i biały pieprz do smaku
– szczypta czarnuszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. odłamujemy stwardniałe końcówki szparagów, delikatnie je obieramy i wrzucamy do wrzącej wody na ok. 3 min
2. po wyjęciu z wrzątku natychmiast hartujemy je zimna wodą*
3. ogórki obieramy i wydrążamy z pestek i miąższu i kroimy w drobną kostkę*
4. wszystkie składniki (szparagi, ogórki, płatki migdałów*,  cebulkę, czosnek i oliwę) wrzucamy do blendera i miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję
5. przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem
6. gazpacho podajemy z ogórkiem i migdałami, posypane szczyptą czarnuszki

* zostawiamy 4 szparagi (po 2 na porcję), trochę ogórka i płatków migdałów, które dodajemy do zupy przed podaniem

Processed with VSCOcam with f2 preset

SMACZNEGO!

 

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz