na słodko

Bezglutenowy piegus z cytryną

2 kwietnia 2015

Ostatnio wszystkie moje wypieki krążą w okół cytryny. Ale w sumie czemu nie, skoro sezon mamy jeszcze nieowocowy, a cytryna świetnie przełamuje słodycz. Dziś mam dla Was pomysł na szybkie, przedświąteczne ciasto piaskowe. Oczywiście można je upiec w formie tradycyjnej babki, ale że u mnie w domu takiej tradycji nie było, to jest po prostu ciasto :)
Jest to wariacja na temat tzw. piegusa, babki piaskowej i ciasta cytrynowego w jednym. Na zdjęciach możecie też zauważyć efekt eksperymentu… dolna warstwa ciasta jest bez maku, za to pokolorowana sokiem z buraka. Co prawda moja wizja zanim wyjęłam blachę z piekarnika i przekroiłam ciasto była nieco bardziej spektakularna, ale cóż… i tak jest pyszne :D a przy tym szybkie, lekkie i bezglutenowe :)

Processed with VSCOcam with f2 preset


SKŁADNIKI:

– 250 g mąki ziemniaczanej
– 150 g mąki ryżowej
– 200 g cukru
– 3 jajka
– 2 cytryny
– duża garść maku
– 3 łyżki soku z buraka
– 50 g masła
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

DODATKI: cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. ścieramy skórkę z cytryny, a resztę blendujemy na gładko i ucieramy dodając żółtka, i cukier
2. stopniowo dodajemy mąkę (obie zmieszane), proszek do pieczenia i sodę i miksujemy aż uzyskamy jednolita masę
3. oddzielnie ubijamy pianę z białek, która potem łączymy i delikatnie mieszamy z pozostałą częścią
4. dzielimy masę na pół, do jednej części dodajemy sok z buraka, do drugiej mak
5. do przygotowanej formy wylewamy najpierw masę z burakiem, a następnie delikatnie (żeby nie pomieszać) masę z makiem?
6. ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. godzinę

RADA DLA ODWAŻNYCH:  spróbujcie dać ok. 5 łyżek soku z buraka – może wtedy różnica w kolorach będzie bardziej cieszyć oczy ;)

SMACZNEGO!

Processed with VSCOcam with f2 preset         Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz