na słodko

Wegańskie makaroniki na różowo

11 maja 2017
macarons

Zdania o tym, czy makaroniki (czyli macarons) pochodzą z Francji czy z Włoch są podzielone. Ja zajadalam się nimi we Włoszech, gdzie tradycja robienia słodyczy z wykorzystaniem migdałów i piany z białek sięga XIII wieku, więc uznajmy, że mój przepis będzie miał typowo włoskie, wyspiarskie inspiracje. Jedno jest pewnie, niezależnie skąd pochodzą, są obłędnie pyszne. Pewne jest też to, że są robione z białek, więc czy da się zrobić makaroniki w wersji wegańskiej? Da! to kolejny przepis, gdzie piana ubita z wody po cieciorce działa cuda. Od dziś mozecie się cieszyć cudownie wegańskimi, kolorowymi makaronikami! Na różowo i na zdrowie.

makaroniki

//MAKARONIKI

150 ml wody z puszki po cieciorce
200 g mąki migdalowej
200 g cukru pudru
200 g cukru do wypieków
60 ml wody
odrobinę barwnika spożywczego

//KREM

WANILIOWY
1/2 puszki mleka kokosowego
pół szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii

CZEKOLADOWO-KAWOWY
200 g gorzkiej rozpuszczonej czekolady
100 ml mocnej kawy

macarons

//SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wodę z cieciorki ubijamy na sztywno wraz z cukrem przy pomocy miksera na wysokich obrotach. Do piany dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę migdałową z cukrem pudrem. Całość dokładnie łączymy w mikserze, a następnie dzielimy mase na pół. Żeby otrzymać dwa kolory makaroników do jednej porsji dodajemy szczyptę barwnika, do drugiej dwie.

Tak przygotowaną masę umieszczamy w rękawie cukierniczym i porcjujemy na blasze wyłożonej papierem. Formujemy regularne kułeczka rękaw trzymając pod kątem prostym. To samo robimy z drugą częścią masy. Zachowujemy ok. 2 cm odstępu pomiędzy kółeczkami.

Blachę z makaronikami odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować nadzienia. Jest to bardzo proste, składniki kremów dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, aż się schłodzą.

Makaroniki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na 15 minut. Zdejmujemy z papieru dopiero jak już przestygną. Wypełniamy makaroniki nadzieniem przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczki. Przykrywamy drugim makaronikiem i lekko dociskamy.
makaroniki

Zobacz także

9 komentarzy

  • Odpowiedz Aga 20 sierpnia 2017 at 17:56

    Ale co z cukrem i wodą po co one?

    • Odpowiedz Vegeaddicted 21 sierpnia 2017 at 11:28

      Z cukru i wody po cieciorce robi się bezę, do makaroników dodajemy jeszcze mąkę migdałową :)

    • Odpowiedz Vegeaddicted 21 sierpnia 2017 at 11:28

      wszystko znajdziesz w opisie przygotowania :)

  • Odpowiedz Katrin 29 października 2017 at 13:13

    W opisie wykonania brakuje cukru do wypieków ;)

    Powinno być chyba tu „Wodę z cieciorki ubijamy na sztywno przy pomocy miksera na wysokich obrotach” z cukrem?? :)

    • Odpowiedz Vegeaddicted 29 października 2017 at 16:21

      Zgadza się :D Gapa ze m nie ;) brawo za spostrzergawczość, już zaktualizowalam opic <3

  • Odpowiedz Marta 27 listopada 2017 at 14:46

    jak długo można je przechowywać?

  • Odpowiedz Dorota 8 grudnia 2017 at 13:40

    Może jestem slepa ale nie doczytałam sie w którym momencie uzywamy te 60 ml wody?

  • Odpowiedz MiśMiś 11 lutego 2018 at 16:20

    A 60ml wody kiedy się dodaje?

  • Odpowiedz Greenlandiaa 13 lutego 2018 at 16:17

    Do czego dodajemy te 60ml wody?

Odpowiedz