śniadania

bezglutenowe i kolorowe naleśniki

9 lutego 2015

Nigdy nie byłam ekspertem od naleśników, więc zrobienie tych bezglutenowych wydawało mi się sporym wyzwaniem. Pierwsza próba, całkiem z resztą udana, była na mące gryczanej, a rumianym naleśnikom towarzyszył tradycyjnie wybitny dżem morelowy mojej Babci.
Ponieważ jednak lubię kombinować, to tym razem przyszła kolej na mąkę jaglaną i… zabawę kolorami. A że akurat nie miałam ochoty na słodkości (dziwna sprawa) to podrzucam Wam przepis na wersję wytrawną, która zajadałam z sadzonym jajem, sałatą i pesto z rzodkiewki. Oczywiście jeśli kolor nie jest dla Was wystarczającym rozweselaczem to nie odmawiajcie sobie i niech się cukier posypie! ;)


SKŁADNIKI:

(na ok 10 sztuk)
– 1,5 kubka mąki jaglanej
– 1 kubek mleka roślinnego (ja dałam ryżowe)
– 3/4 kubka wody gazowanej
– 3 jajka
– 2 spore garści szpinaku lub jeden upieczony burak
– szczypta soli
– odrobina oleju do smażenia
– cukier (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

mleko blendujemy wraz ze szpinakiem (lub burakiem) na gładki, kolorowy płyn

dodajemy resztę składników tj. mąkę, jajka oraz wodę i dokładnie mieszamy

tak przygotowaną masę wylewamy porcjami na patelnię i smażymy z jednej strony jak tradycyjne naleśniki

SMACZNEGO!


Processed with VSCOcam with f2 preset

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz foodmania 9 lutego 2015 at 19:39

    prezentują się fantastycznie, aż miło jeść i przy tym jeszcze zdrowe :)

  • Odpowiedz