zupy

Zupa dyniowa na niepogodę

19 grudnia 2014

Dobija mnie ta wszechobecna szarość. Aura za oknem sprawia, że jestem gotowa zostać niedźwiedziem i zapaść w zimowy sen.
Nawet jeśli wiąże się to z zapuszczeniem „misiowego” brzucha. Kiedy za oknem jest jak jest, najzwyczajniej odechciewa mi się wszystkiego. Kiedy nie pomaga kolorowy sweter lub rajstopy najprostszym wyjściem jest kolorowe, szybkie, pożywne i rozgrzewające danie.

Dziś jest to zupa z dyni – mam nadzieję, że poprawi Wam nastrój :) a jeśli nie, to nie zostaje nic innego jak upiec ciasto… albo dwa :D

Zupa dyniowa na niepogodę

PRZYGOTOWANIE: 10 minutes

CZAS GOTOWANIA: 20 minutes

CZAS: 30 minutes

PORCJE: 2-3

Zupa dyniowa na niepogodę

SKŁADNIKI

  • 1 dynia hokkaido
  • makaron ryżowy
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki pasty Laksa (lub innej czerwonej pasty carry)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • kilka pomidorków koktailowych
  • sok z limonki
  • garść świeżek kolendy
  • płatki kokosa
  • czarny sezam
  • oliwa z oliwek do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. dynię obiramy i kroimy w kostkę
  2. w rondlu rumienimy na oliwie cebulkę, czosnek, imbir oraz pastę carry – ok. 5 min
  3. do garnka dodajemy mleko kokosowe, oraz bulion i mieszamy
  4. dodajemy pokrojoną dynię gotujemy na średnim ogniu – ok. 15 min
  5. w tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu
  6. pomidorki koktailowe dzielimy na pół i pieczemy w piekarniku – ok. 8 min
  7. przed podaniem do zupy wyciskamy sok z 1 limonki
  8. podajemy z makaronem ryżowym, pieconymi pomidorkami, kolendrą, płatkami kokosowymi i sezamem
http://www.vegeaddicted.pl/zupa-dyniowa-na-niepogode/

SMACZEGO!

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz foodmania 19 grudnia 2014 at 19:22

    dyniowa zawsze pyszna! :)

  • Odpowiedz