na słodko

Bezglutenowy placek jabłkowy <3

16 grudnia 2014

Lubię takie wieczory, kiedy zupełnie przypadkiem, z potrzeby chwili, powstaje coś pysznego <3 Coś pysznego jesienią i zimą oznacza jedno – ciasto! Jeszcze bardziej lubię, jeśli sytuacja wymaga zejścia z kanapy jedynie na chwilę,a tak właśnie jest w przypadku tego przepisu. Sprawa wydaje się być jeszcze prostsza, jeśli znajdziemy asystenta od obierania jabłka – efekt końcowy jest taki, że po pierwszym kawałku mamy pracownika na cały etat  :) Ciasto jest przepisem Mamy mojego życiowego asystenta :) przerobione na potrzeby diety bezglutenowej wyszło równie pysznie i obok nieśmiertelnych mandarynek stało się moim przedświątecznym no. 1 !

 

Bezglutenowy placek jabłkowy <3

PRZYGOTOWANIE: 15 minutes

CZAS GOTOWANIA: 1 hour

PORCJE: 12

Bezglutenowy placek jabłkowy <3

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • (ja dałam ryżową i gryczaną)
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody
  • pół paczki orzechów włoskich
  • pół paczki rodzynek
  • około 1/2 kg jabłek ( może być nieco więcej)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. jajka ucieramy mikserem razem z cukrem, stopniowo dodajemy olej ,następnie mąkę
  2. i inne składniki sypkie
  3. gdy ciasto jest już gęste dodajemy pokruszone orzechy, rodzynki i obrane jabłka
  4. pokrojone w dużą kostkę
  5. całość mieszamy łyżką i przekładamy do formy, pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180°C
  6. podajemy z cukrem pudrem
http://www.vegeaddicted.pl/bezglutenowy-placek-z-jablkami-i-orzechami/

Smacznego!

 

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz foodmania 16 grudnia 2014 at 18:06

    pyszne ciasto! :)

  • Odpowiedz