na słodko

Arbuzowe (alko)lody z imbirem i limonką

9 sierpnia 2015

Rzadko kiedy do gotowania inspiruje mnie ulica ;) co innego z modą, czy architekturą, ale jedzenie? stało się i w piątek po pracy wpadłam na „potykacz” jednej z warszawskich klubokawiarni, na którym widniał napis „alkolody”. Ubawiłam się! (z nazwy, bo sam pomysł zacny), ale że jechałam rowerem to jakoś nie skosztowałam, bo tak pod wpływem to nie wypada ;) No ale mamy najgorętszy sierpień w historii, okrzyknięty tym mianem, mimo, że nie dotrwał jeszcze do 10-tego dnia miesiąca, więc postanowiłam pomysł alkolodów zrealizować we własnej kuchni. No i mamy arbuzowe lody z lekko pikantnym imbirem i soczystą limonką. Nie same, bo w towarzystwie Jima Beam’a*. Jak na weekend przystało ;)

*oczywiście można przyrządzić lody bezalkoholowe lub lżejsze z dodatkiem cydru

 

(alko) lody arbuzowe z imbirem
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 6
Ingredients
  • 1/4 ogromnego arbuza
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 50 ml Jeam Beam (może to być iny alkohol, np rum, jeśli ktoś nie jest fanem perfumy)
  • limonka
Instructions
  1. arbuza kroimy w kostki pozbywając się przy tym pestek
  2. blendujemy przez chwilę z dodatkiem imbiru oraz Jeam Beam
  3. przelewamy do foremek na lody
  4. do każdej foremki wkładamy pół plasterka limonki

watermelon icecream

 

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz favcook 9 sierpnia 2015 at 18:15

    U mnie arbuz sprawdza się tylko pod „zwykłą” postacią, ale te lody wyglądają fantastycznie aż sama bym je zjadła :)

    • Odpowiedz vegeaddicted 9 sierpnia 2015 at 19:30

      u mnie też znika zazwyczaj w wersji tradycyjnej, ale kupiłam takiego „byka”, że nie przejadłam, więc przerobiłam :)

    Odpowiedz