sałatki

ZIELONA SAŁATKA Z GROSZKIEM I MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI

7 lipca 2015

Upalne obiady rządzą się swoimi prawami – przynajmniej dla mnie. Pierwszym takim prawem jest prostota, a co za tym idzie, ograniczenie czasu spędzonego w kuchni do minimum. Druga jest dość oczywista – ma być lekko. A trzecia głosi, żeby w związku z poprzednimi zasadami nie ucierpiała kreatywna strona dania. To można załatwić kolorami – ja nieustannie stawiam na zieleń i dziś proponuję Wam sałatę, której podstawą są pieczone młode ziemniaczki i słodki groszek. Reszta zieleni zależy od Was! Ma być – zgodnie z czwartą zasadą, niezależną od pogody – smacznie! A więc smacznego.


ZIELONA SAŁATKA Z GROSZKIEM I MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI
Author: Karolina
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 2
Ingredients
  • 1/2 kg młodych, malutkich ziemniaczków
  • ok 15-20 strączków zielonego groszku
  • ulubiony mix sałat; u mnie są to liście szpinaku i botwinki
  • 1 awokado
  • 1/4 żółtego melona
  • garść młodego bobu
  • świeże liście mięt
  • SOS:
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
Instructions
  1. ziemniaczki kroimy w talarki i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę na ok 5 min, następnie odcedzamy i podsmażamy je lekko na maśle
  2. groszek w strączkach również rumienimy na patelni – najlepiej grillowej
  3. gotujemy bób przez ok 10 min
  4. w tym czasie kroimy awokado w plastry i robimy kulki z melona – jeśli nie masz specjalnej łyżeczki, możesz po prostu pokroić melona w kostkę
  5. tak przygotowane składniki łączymy na talerzu, polewamy sosem i podajemy z miętą
  6. SOS: składniki sosu dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem

 

 

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz pozielonemu 16 lipca 2015 at 20:04

    Przepiękne zdjęcia, aż się głodna zrobiłam :)

  • Odpowiedz