pasty i przekąski

Orientalny hummus z mango

3 grudnia 2014

No i przyszedł czas na hummus <3 chociaż ja (jak to ja), musiałam przekombinować i zrobić go inaczej.

Z inspiracją przyszedł Festiwal Hummusu, na który wdepnęłam w niedzielę z nadzieją skosztowania hummusu z mango od Falafel Bejrut,
o którym tak wiele słyszałam, a wciąż nie miałam okazji spróbować. I co?  obeszłam się smakiem, bo fanów tej orientalnej wersji izraelskiego przysmaku było więcej. A mogłam nie leżeć do góry brzuchem na kanapie przez dzień cały i nie odkładać wynurzenia nosa z domu na ostatnią chwilę…ale było tak zimno ;)
Oczywiście wsunęłam inne wersje hummusu (z suszonymi pomidorami, z karczochami i czymś jeszcze), ale głód nowości pozostał.

Wróciłam więc do domu i sama wykombinowałam hummus z mango i curry – taki nieco hinduski, lekko słodki :)


[one_third]
składniki

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 3/4 szklanki pasty tahini
  • 2 dojrzałe mango
  • sok z połowy cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki sody
  • sól
  • oliwa[/one_third]

[two_third_last]przygotowanie

moczymy ciecierzycę przez noc całą w wodzie z dodatkiem łyżeczki sody – ciecierzyca pęcznieje, więc nie przejmuj się, gdy rano będzie jej 2 razy więcej, tak własnie ma być
następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, płuczemy, zalewamy dużą ilością wody (w garnku), dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy ok. 40 min, aż będzie bardzo miękka
odcedzamy, płuczemy i przekładamy do blendera, dodajemy obrane mango, tahinę,
sok z cytryny, czosnek, curry, sól i blendujemy ok 4-5 min

podajemy z oliwą i ulubionymi dodatkami (pestki, zioła i in.)[/two_third_last]

*uwaga: w tradycyjnej wersji hummusu w ostatniej fazie jego blendowania dodajemy stopniowo zimną wodę, żeby uzyskać idealną konsystencję, ja pominęłam ten krok, bo mango było bardzo soczyste, więc sok z niego całkowicie wystarczył, by hummus był aksamitny :)

 

A na hummus z mango od Pana Falafela na pewno się wybiorę, bo nie dość, że gotuje pysznie, to jeszcze cudownie opowiada o swoich daniach, ich składnikach i tym jak je łączy – pogodny człowiek, pewnie to przez hummus :)

Zobacz także

4 komentarze

  • Odpowiedz foodmania 3 grudnia 2014 at 16:31

    genialny przepis na hummus! w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)

    • Odpowiedz vegeaddicted 3 grudnia 2014 at 19:32

      przyznam szczerze, że sam mnie zaskoczył ;)

  • Odpowiedz Jin 26 września 2015 at 19:21

    Tylko po co ta soda?

    • Odpowiedz vegeaddicted 27 września 2015 at 14:34

      też się kiedyś upierałam, że jest zupełnie niepotrzebna ;) ale faktycznie dodatek sody do ciecierzycy powoduje, że jest ona miękka dużo szybciej a po ugotowaniu można ją zmiksować na gładko o wiele łatwiej :)

    Odpowiedz