zupy

Zimowa zupa z fasolą i jarmużem

15 lutego 2015

Lutowa kartka z kalendarza woła jarmuż! A jeśli jarmuż to zimowa zupa z fasolą i… jarmużem właśnie. Czemu właśnie taka zupa znalazła się w naszym kalendarzu z przepisami na 2016? Dla odmiany :)

Zazwyczaj każda zupa wpada pod blender, bo nie jestem wielką fanką tradycyjnego podejścia do zup, w których coś pływa. Takie miski pełne różnych różności kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy zamiast na jedzeniu skupiałam się na wyłowieniu najpierw wszystkich ziemniaków, potem fasolki itd… Posiłek trwał w nieskończoność ;) Tworząc kalendarz postanowiłam podjąć wyzwanie i polubić to, co z czasem znielubiłam, a mam do tego sentyment. A do fasolówki mam bardzo duży :)

Jak byłam dzieckiem fasolowa była moim numerem jeden, czasem tylko ustępowała fazie na ogórkową. W każdy piątek po szkole jechałam do Dziadków gdzie czekał na mnie ulubiony obiad. Zdyszana przemierzałam odległość pomiędzy przystankiem a mieszkaniem Dziadków z nadzieją wypatrując Babci w oknie jakby z jej twarzy można było wyczytać co dziś na obiad ;) Wciąż pamiętam te emocje i wyczekiwanie, kiedyś piątki to była miłość na talerzu…
Dlatego właśnie postanowiłam dać szansę zupom w tradycyjnym wydaniu, chociaż Babcia zawiesiła poprzeczkę bardzo wysoko. Wybór był oczywisty – fasolowa, której smak podbiłam sezonowym jarmużem. Tak zamiast Babcinego boczku ;)

Processed with VSCOcam with f2 preset

Zimowa zupa z fasolą i jarmużem

SKŁADNIKI

  • 1 kubek fasoli z czarnym oczkiem
  • 3-4 garście jarmużu
  • 1 pomidor
  • 4 kubki bulionu warzywnego
  • 1 cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • mała papryczka chilli
  • lub chilli w płatkach
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. fasolę moczymy w wodzie przez min. 3-4 godziny przed gotowaniem
  2. podgrzewamy na oliwie pokrojoną w krążki cebulę, drobno posiekany czosnek, koper i chilli przez ok. 5-7 min. co jakiś czas mieszając
  3. dodajemy bulion, fasolę oraz pomidora pokrojonego na kawałki i gotujemy całość przez ok. 35-40 min., aż fasolka będzie miękka
  4. w tym czasie w oddzielnym naczyniu lekko podgotowujemy jarmuż (ok. 3-5 min) ,a następnie odcedzamy i przelewamy obficie zimna wodą, możemy także ugotować go na parze
  5. gdy fasolka jest już miękka dodajemy do garnka jarmuż i gotujemy całość ok. 5 min na koniec doprawiając solą i pieprzem
  6. podajemy z grzanką wersja idealna zakłada podanie zupy z grzanką :)
http://www.vegeaddicted.pl/zupa-z-fasola-i-jarmuzem/

RADA: fasolka z czarnym oczkiem to oszczędność czasu, im mniejsza fasolka tym krócej zupa się gotuje, równie dobrze możesz zrobić ją z fasolą Jaś –  wtedy gotuj ok. 45-50 min.

SMACZNEGO!

 

 

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz