zupy

Zupa tajska z polskim akcentem

1 grudnia 2014

Nigdy nie byłam jakąś wielką fanką kuchni wschodu. Wydawało mi się to takie wymyślne i skomplikowane, a już na pewno zbyt ostre.
No i gdzie kupić te wszystkie składniki?!

Jakiś czas temu otworzyłam się na kuchnię hinduską, pewnie z powodu bardzo długiej zimy oraz długich wieczorów i… wpadłam po uszy. Kremowe sosy z orzechów nerkowca, tony kozieradki i cudowne placki tandoori… mmm <3
To doświadczenie (no dobrze – licznie doświadczenia) pokazały mi, że warto szukać choćby inspiracji w kuchniach innych regionów świata.

Owocem takich poszukiwań jest m.in. jedna z moich ulubionych zup – zupa tajska, wegańska, z polskimi akcentami – brokułem i cukinią.

 

[one_third]składniki

  • cukinia pokrojona w plasterki
  • brokuł podzielony na różyczki
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • skórka otarta z limonki
  • sok z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 3 listki limonki kaffir
  • czerwona papryczka chilli
  • 1-2 łyżeczki curry
  • pól łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • garść świeżych listków mięty/ kolendry[/one_third]

[two_third_last]przygotowanie

podsmażamy na oliwie świeżo starty imbir i posiekane chilli
gdy lekko się zrumienią dodajemy mleko kokosowe, curry, otartą skórkę z limonki, miód, cynamon oraz listki limonki
wrzucamy cukinie i brokuł i gotujemy ok 5 min. – dzięki temu warzywa w zupie będą chrupiące
doprawiamy sokiem z limonki, podajemy z kolendra lub miętą, posypaną sezamem[/two_third_last]

Taka rada – nie poddawaj się jeśli akurat nie udało Ci się kupić w sklepie liści limonki, albo limonki w ogóle, bo w sumie od czego jest cytryna ;)

 

SMACZNEGO!

 

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz