bez kategorii śniadania

Wegańskie muffiny z ciecierzycy, z jarmużem i warzywami

27 marca 2017
wegańskie muffiny

Nie jest tajemnicą, że mój blog jest prawie wegański, głównie przez moje uwielbienie do jajek. Ta miłość daje o sobie znać głównie w weekendy, kiedy mam czas na długie śniadania. Wtedy na stół zazwyczaj wjeżdża jajecznica. Gdy nie mam dostępu do jajek z pewnego, ekologicznego źródła szukam pomysłu na wegańskie, ala jajeczne przepisy. Więc co na śniadanie w takim razie jedzą weganie? Dobrą opcją śniadaniową jest tofucznica, jeśli jednak trochę Wam się znudziła, to mam dla Was nowy pomysł. Dziś proponuję przepis na wegańskie muffiny, które smakiem i konsystencją bardzo przypominają te tradycyjne, jajeczne. Puszyste, z dodatkiem jarmużu, z pomidorami i oliwkami. Możecie też dodać wegański parmezan.

wegańskie muffiny

//WEGAŃSKIE MUFFINY 

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki mleka kokosowego
3/4 szklanki wody
3 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki oliwy
1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie szczypta chilli

wegańskie muffiny

//SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. W tym czasie łączymy w misce mąkę, mleko kokosowe oraz wodę miszając aż uzyskamy jednorodna masę.  Dodajemy przyprawy i pozostałe składniki, czyli płatki drożdżowe i odrobinę proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni z oliwą rumienimy pokrojoną drobno cebulkę, a następnie dodajemy jarmuż (wcześniej oddzielony od głąbów), pokrojone w drobną kostkę pomidor oraz oliwki.
Formę na muffinki wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy w nie kolejno warstwę masy z ciecierzycy i warstwę przygotowanych wcześniej warzyw. Tą kolejność powtarzamy w zależności od głębokości foremek, tak by na wierzchu pozostala warstwa warzyw (u mnie były to dwie porcje masa + warzywa).
Tak przygotowane muffiny pieczemy w piekarniku przez około 25 minut. Podajemy na ciepło oprószone wegańskim parmezanem.

weganskie muffiny śniadanie

 

 

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz