Mimo, że moje letnie menu jest raczej lekkie i niezobowiązujące, to czasem robię wyjątek. Czemu? Bo pizza jest tego warta! to jedno z tych dań, na które mam ochotę niezależnie od pory roku. Żeby jednak podtrzymać wakacyjny klimat proponuję Wam nieco odejść od tradycyjnej wersji tego włoskiego placka i (świetnie się przy tym bawiąc) trochę poszaleć z kolorami i smakami. Dzisiejsza pizza zrobiona jest na buraczanym spodzie, jest to wersja bezglutenowa, ale równie dobrze wyjdzie z dodatkiem mąki pszennej. Sos idealnie zastępuje owczy ser i na wpół jeszcze miękkie jajko z rozpływającym się żółtkiem. Całości towarzyszą sezonowe dodatki: żółte buraczki, ukochany bób, fasolka szparagowa, rzodkiewka, młoda cukinia i… borówki. SMACZNEGO WEEKENDU!
- PIZZA:
- 0,5 kg mąki ryżowej lub pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 2-3 buraczki
- 1 czubata łyżeczka soli
- łyżeczka miodu
- oliwa z oliwek
- DODATKI:
- 150 g owczego sera lub fety
- 1-2 żółte buraczki
- 3 małe cukinie
- garstka bobu
- kilka strączków fasolki szparagowej
- 3-5 rzodkiewek
- pomidorki koktajlowe
- garść borówek
- 3 jajka ugotowane na wpół twardo
- garść rukoli
- buraczki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 15-20 min, a następnie miksujemy ja na puree przy pomocy blendera
- wodę łączymy w dużej misce z drożdżami dobrze mieszając i kolejno dodajemy mąkę, sól, miód i buraczki
- z tak przygotowanej masy zagniatamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godz.
- z gotowego ciasta wyrabiamy kulkę lub dwie, w zależności od tego jaką wielkość placka chcemy uzyskać (ja zrobiłam dwie, z czego jedną zamroziłam), jeśli to konieczne podsypujemy mąką, ale ciasto powinno pozostać lekko lepkie
- przygotowujemy 2 kawałki papieru do pieczenia, które lekko przesmarowujemy oliwą; na jednym z nich układamy kulkę ciasta, którą formujemy dłońmi na placek a następnie przykrywamy drugim kawałkiem papieru, przez który wałkujemy ciasto, by było cieńsze, a dzięki temu bardziej chrupiące; papier z góry oczywiście zdejmujemy
- na tak przygotowanym placku układamy dodatki i wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 250 C na ok 8-10 min
Brak komentarzy