dania główne FastFood

Wakacyjna pizza na buraczanym spodzie

7 sierpnia 2015

gluten-free beets pizza

Mimo, że moje letnie menu jest raczej lekkie i niezobowiązujące, to czasem robię wyjątek. Czemu? Bo pizza jest tego warta! to jedno z tych dań, na które mam ochotę niezależnie od pory roku. Żeby jednak podtrzymać wakacyjny klimat proponuję Wam nieco odejść od tradycyjnej wersji tego włoskiego placka i (świetnie się przy tym bawiąc) trochę poszaleć z kolorami i smakami. Dzisiejsza pizza zrobiona jest na buraczanym spodzie, jest to wersja bezglutenowa, ale równie dobrze wyjdzie z dodatkiem mąki pszennej. Sos idealnie zastępuje owczy ser i na wpół jeszcze miękkie jajko z rozpływającym się żółtkiem. Całości towarzyszą sezonowe dodatki: żółte buraczki, ukochany bób, fasolka szparagowa, rzodkiewka, młoda cukinia i… borówki. SMACZNEGO WEEKENDU!

Wakacyjna pizza na buraczanym spodzie
Author: Karolina
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • PIZZA:
  • 0,5 kg mąki ryżowej lub pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2-3 buraczki
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • łyżeczka miodu
  • oliwa z oliwek
  • DODATKI:
  • 150 g owczego sera lub fety
  • 1-2 żółte buraczki
  • 3 małe cukinie
  • garstka bobu
  • kilka strączków fasolki szparagowej
  • 3-5 rzodkiewek
  • pomidorki koktajlowe
  • garść borówek
  • 3 jajka ugotowane na wpół twardo
  • garść rukoli
Instructions
  1. buraczki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 15-20 min, a następnie miksujemy ja na puree przy pomocy blendera
  2. wodę łączymy w dużej misce z drożdżami dobrze mieszając i kolejno dodajemy mąkę, sól, miód i buraczki
  3. z tak przygotowanej masy zagniatamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godz.
  4. z gotowego ciasta wyrabiamy kulkę lub dwie, w zależności od tego jaką wielkość placka chcemy uzyskać (ja zrobiłam dwie, z czego jedną zamroziłam), jeśli to konieczne podsypujemy mąką, ale ciasto powinno pozostać lekko lepkie
  5. przygotowujemy 2 kawałki papieru do pieczenia, które lekko przesmarowujemy oliwą; na jednym z nich układamy kulkę ciasta, którą formujemy dłońmi na placek a następnie przykrywamy drugim kawałkiem papieru, przez który wałkujemy ciasto, by było cieńsze, a dzięki temu bardziej chrupiące; papier z góry oczywiście zdejmujemy
  6. na tak przygotowanym placku układamy dodatki i wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 250 C na ok 8-10 min

EA89DF8A-3E07-412F-94EB-7E81BC2A0684

D54DF3BF-A358-4459-8887-A82160AE507E

 

 

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz