FastFood

Vegeburgery dla zuchwałych roślinożerców

23 listopada 2014


Burgery to moje uzależnienie i idealne rozwiązanie, kiedy trzeba złapać na mieście „coś na szybko”. Kiedyś stawiałam na dobrej jakości wołowinę teraz na różnorodność kasz. Jako mięsożerca nie podejmowałam jednak wyzwania przyrządzania burgerów w domu – wybór mięsa, odpowiednie siekanie – nigdy się na tym nie znałam i jakoś podświadomie nie czułam potrzeby zdobycia takiej wiedzy i umiejętności ;) Teraz burgery są jednym z częstszych dań na moim stole. Te ulubione przygotowuję z kaszy jaglanej – najczęściej w formie kotlecików podawanych z warzywami lub sałatą. W ten weekend zagościły jednak w formie klasycznej z bułką. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zastąpiła tradycyjnego kiszonego ogórka i pomidora czymś mniej oczywistym ;) W efekcie burger jaglany wystąpił w doborowym towarzystwie smażonego boczniaka <3


Vegeburgery dla zuchwałych roślinożerców

SKŁADNIKI

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • garść suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • olej ryżowy do smażenia
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • dodatki
  • 4 spore boczniaki
  • garść szpinaku
  • kilka pomidorków paprykowych
  • 12-15 cienkich plasterków cukinii
  • 1/4 awokado
  • marynowany zielony pieprz
  • suszona żurawina
  • sos
  • sojowy jogurt naturalny (mały)
  • 3/4 awokado
  • mięta, lub inne świeże zielsko
  • sok z połowy cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. gotujemy kaszę jaglaną, odcedzamy i dodajemy do niej suszone pomidory i prażone pestki dyni
  2. całość blendujemy, a z uzyskanej masy lepimy burgery, które potem smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju (możesz użyć takiego, jaki masz w domu, ja stosuję ryżowy)
  3. gotowe kotleciki odkładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, boczniaka smażymy na oliwie z oliwek, cukinię i pomidorki blanszujemy na patelni razem z marynowanym zielonym pieprzem i żurawiną
  4. blendujemy wszystkie składniki sosu
  5. jak złożyć burgera? 
  6. środek wcześniej zgrillowanej bułki smarujemy oliwą z oliwek, a następnie sosem - dzięki temu bułka wchłonie oliwę a sos nadal będzie nam towarzyszył, gdy będziemy zajadać burgera
  7. układamy idąc od dołu: szpinak - usmażonego boczniaka - szpinak - kotlecik - awokado - cukinię - pomidorki - pieprz i żurawinę
http://www.vegeaddicted.pl/vege-burgery-dla-zuchwalych-roslinozercow/

 

Vegeburger z boczniakiem i awokado gotowy :)

SMACZNEGO!

 

 

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz Irmina 29 grudnia 2015 at 13:18

    co za finezja :) „podchwytuję” i robię w weekend :)

  • Odpowiedz