Nareszcie czuć lato! Dla mnie to czas beztroski, spędzany gdziekolwiek, byle na zewnątrz i w dobrym towarzystwie. Takim okolicznościom sprzyja niezobowiązujące jedzenie, które nie wymaga wiele pracy i porcelanowej zastawy 😉 Takie właśnie są szaszłyki z warzywami, tofu i wegańskimi „meatballs” z kaszy gryczanej. Sprawdzą się niezależnie od tego, czy w planach macie grilla za miastem, czy testowanie możliwości patelni grillowej we własnych czterech ścianach. Smacznego!
SZASZŁYKI Z WEGAŃSKIMI MEATBALLS, WARZYWAMI I TOFU
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 6
Ingredients
- – 200 g kaszy gryczanej (1 torebka)
- – garść suszonych pomidorów
- – 1 czerwona cebula
- – 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- – garść świeżych ziół (ja dodałam estragon francuski)
- – sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- – olej do smażenia (ja używam ryżowy)
- SOS:
- musztardowowy na różowo
- – 1/2 słoika musztardy sarepskiej
- – 1 upieczony w foli buraczek
- miętowy na zielono
- – jogurt naturalny
- – sok z połowy cytryny
- – garść świeżych liści mięty pieprzowej
- DODATKI:
- – 1 kostka tofu z pomidorami i bazylią (polsoja)
- – 0,5 kg pieczarek
- – 200 g pomidorków koktajlowych
- – 1 awokado
- – 1 papryka
- – 1 cukinia
- – 1 kabaczek
Instructions
- WEGAŃSKIE „MEATBALLS”
- kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
- w tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną drobno: cebulkę, ok 6-8 pieczarek (w zależności od wielkości) i suszone pomidory
- ugotowaną kaszę gryczaną blendujemy i dodajemy do niej zrumienioną cebulkę, pieczarki i suszone pomidory
- tak powstałą masę łączymy z mąką z ciecierzycy i formujemy z niej kuleczki, które następnie smażymy ok 3-4 minut na mocno rozgrzanym, głębokim oleju
- SOSY
- musztardowy na różowo: musztardę blendujemy razem z upieczonym buraczkiem
- miętowy: składniki łączymy, blendujemy i doprawiamy do smaku
- SZASZŁYKI
- wszystkie warzywa kroimy w dużą kostkę i nabijamy je na przemian z tofu i pieczarkami na długie wykałaczki
- na każdym patyczku umieszczamy też nasze „meatballs”
- całość grillujemy, aż się zarumieni*
- *czas grillowania szaszłyków zależy od warunków i od „ognia” – zazwyczaj zajmuje to max. 10 min
Brak komentarzy