dania główne FastFood

SZASZŁYKI Z WEGAŃSKIMI MEATBALLS, WARZYWAMI I TOFU

9 czerwca 2015


Nareszcie czuć lato! Dla mnie to czas beztroski, spędzany gdziekolwiek, byle na zewnątrz i w dobrym towarzystwie. Takim okolicznościom sprzyja niezobowiązujące jedzenie, które nie wymaga wiele pracy i porcelanowej zastawy 😉 Takie właśnie są szaszłyki z warzywami, tofu i wegańskimi „meatballs” z kaszy gryczanej. Sprawdzą się niezależnie od tego, czy w planach macie grilla za miastem, czy testowanie możliwości patelni grillowej we własnych czterech ścianach. Smacznego!


SZASZŁYKI Z WEGAŃSKIMI MEATBALLS, WARZYWAMI I TOFU
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 6
Ingredients
  • – 200 g kaszy gryczanej (1 torebka)
  • – garść suszonych pomidorów
  • – 1 czerwona cebula
  • – 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • – garść świeżych ziół (ja dodałam estragon francuski)
  • – sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • – olej do smażenia (ja używam ryżowy)
  • SOS:
  • musztardowowy na różowo
  • – 1/2 słoika musztardy sarepskiej
  • – 1 upieczony w foli buraczek
  • miętowy na zielono
  • – jogurt naturalny
  • – sok z połowy cytryny
  • – garść świeżych liści mięty pieprzowej
  • DODATKI:
  • – 1 kostka tofu z pomidorami i bazylią (polsoja)
  • – 0,5 kg pieczarek
  • – 200 g pomidorków koktajlowych
  • – 1 awokado
  • – 1 papryka
  • – 1 cukinia
  • – 1 kabaczek
Instructions
  1. WEGAŃSKIE „MEATBALLS”
  2. kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
  3. w tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną drobno: cebulkę, ok 6-8 pieczarek (w zależności od wielkości) i suszone pomidory
  4. ugotowaną kaszę gryczaną blendujemy i dodajemy do niej zrumienioną cebulkę, pieczarki i suszone pomidory
  5. tak powstałą masę łączymy z mąką z ciecierzycy i formujemy z niej kuleczki, które następnie smażymy ok 3-4 minut na mocno rozgrzanym, głębokim oleju
  6. SOSY
  7. musztardowy na różowo: musztardę blendujemy razem z upieczonym buraczkiem
  8. miętowy: składniki łączymy, blendujemy i doprawiamy do smaku
  9. SZASZŁYKI
  10. wszystkie warzywa kroimy w dużą kostkę i nabijamy je na przemian z tofu i pieczarkami na długie wykałaczki
  11. na każdym patyczku umieszczamy też nasze „meatballs”
  12. całość grillujemy, aż się zarumieni*
  13. *czas grillowania szaszłyków zależy od warunków i od „ognia” – zazwyczaj zajmuje to max. 10 min

 

 

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz