FastFood

Pizza bezglutenowa
na dwa sposoby

21 listopada 2014

Kiedyś pizza wydawała mi się daniem level hard. Mimo, że od zawsze uwielbiam piec ciasta miałam wrażenie, że zagniatanie tego na pizzę, oczekiwanie aż wyrośnie a potem formowanie placków… ehh. W sumie potem zostaje tylko rzucić kilka ulubionych składników i gotowe, ale miałam wrażenie, że efekt nie jest współmierny z włożoną w przygotowania pracą. Można w sumie pójść na łatwiznę i ciasto kupić, pomijając etap mozolnych przygotowań, ale gotowce nigdy nie były w moim stylu. Nie wiem co się zmieniło, bo po wyeliminowaniu glutenu temat zrobienia idealnego ciasta na pizze stał się dla mnie wyzwaniem, mimo że nie jest to moje kulinarne no. 1. Po wielu próbach i eksperymentach z przeróżnymi mąkami mogę powiedzieć, że stało się – znalazłam sposób, żeby zrobiona przez mnie pizza była po prostu dobra, a sposób jej przygotowania był maksymalnie uproszczony. Dzięki temu pizza stała się idealną opcją, gdy w piątek wieczorem wpadają znajomi, a ja chcę przygotować coś, co będzie można zjeść palcami.

*uwaga: jeszcze nie znalazłam sposobu, żeby pizzy lekko nie przypalić wypiekając ją w towarzystwie kieliszka czerwonego wina… liczę jednak na to, że ta umiejętność przyjdzie spontanicznie ;)

Pizza bezglutenowa na dwa sposoby

SKŁADNIKI

  • (na 2 średnie pizze)
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • opakowanie suchych drożdży (9 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • sos pomidorowy
  • 6 świeżych pomidorów ( lub zimą słodkie pomidory z puszki)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • oregano, bazylia (jeśli są świeże, to super)
  • 1 łyżeczka asafetydy (opcjonalnie)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • sos "zielony"
  • opakowanie migdałów w płatkach (150 g)
  • sok z cytryny
  • pół szklanki mleka roślinnego
  • pęczek ulubionych ziół (oregano, bazylia, szałwia i/lub pietruszka)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • DODATKI (generalnie co kto lubi)
  • do sosu czerwonego
  • pieczarki
  • czarne oliwki
  • pomidorki
  • szpinak
  • cebula czerwona pokrojona w krążki
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa
  • do sosu zielonego
  • buraki
  • pomidorki pomarańczowe
  • rukola lub latem liście botwiny
  • cebula cukrowa pokrojona w krążki
  • czarnuszka
  • świeżo mielony biały pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. CIASTO
  2. wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce - możesz to zrobić rękoma, łyżką lub oddać ciasto w ręce robota
  3. ciasto będzie lepkie, ale nie przejmuj się - uformuj jako taką kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 1-1,5h w ciepłe miejsce (zimą po prostu w pobliżu kaloryfera)
  4. po tym czasie formujemy z ciasta placki podsypując mąką ryżową - wszystkie chwyty dozwolone, możesz je lepić lub wałkować
  5. SOS POMIDOROWY
  6. cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, opcjonalnie możesz dodać asafetydę
  7. dodajemy czerwoną paprykę - najlepiej jest ją wcześniej zapiec przez 20 min w piekarniku na 180 stopni i zdjąć skórkę, ale jeśli nie masz czasu po prostu pokrój ja na kawałki i wrzuć
  8. dodajemy pomidory i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez ok 15-20 min (10 też wystarczy, jeśli nie masz czasu)
  9. na koniec dodajemy zioła i całość blendujemy - konsystencja może być taka jak lubisz, ja nie jestem fanką gładkiego sosu do pizzy, więc robię to dość niedokładnie
  10. sos wykorzystujemy do posmarowania ciasta przed pieczeniem i podczas jedzenia na zimno
  11. SOS "ZIELONY"
  12. płatki migdałów zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na jakieś 15-20 min (tu niestety 10 min dla tych spieszących się nie wystarczy)
  13. po tym czasie odcedzamy migdały i blendujemy razem z resztą składników na sos - jeśli masz blender kielichowy to super, a jeśli tradycyjny i sos nie jest idealnie gładki nie przejmuj się - migdały całkiem fajnie chrupią
  14. gotowe - sos wykorzystujemy do posmarowania ciasta przed pieczeniem, na zimno podczas jedzenia nie jest tak dobry, ale co kto lubi
  15. PIZZA
  16. tu bez większego komentarza, rzucamy wszystko spontanicznie pamiętajmy jednak, że liściaste dodajemy na końcu już po wyjęciu pizzy z piekarnika lub krótko przed tym - nie uśmiercajmy szpinaku, rukoli czy liści botwiny w piekarniku :)
  17. gotowy placek wkładamy do rozgrzanego piekarnika [200-220 stopni] na 10-15 min. Zajadamy z sosem lub polaną oliwą.
http://www.vegeaddicted.pl/pizza-bezglutenowa-na-dwa-sposoby/

 

SMACZNEGO!

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz