na słodko śniadania superfood

Malinowy jogurt z orzechów nerkowca

28 lutego 2015

Zawsze miałam problem z kreatywnymi śniadaniami… no bo ile można jeść ten jogurt i jajka i w różnych wariacjach… Od kiedy jestem „almost vegan” moje śniadania są bardziej zielone i składają się głownie z warzyw i owoców. Przejście na sałatki spowodowało, że nudne kiedyś musli z jogurtem jedzone naprędce przed pracą jest teraz opcją premium, kiedy mam więcej czasu zarówno na przygotowanie, jak i na celebrację śniadania.

Jak wiadomo najtrudniej jest z wegańską opcją „nabiału”… a że sojowe jogurty naturalne dostępne w sklepach przyprawiają mnie o mdłości to dziś proponuję Wam idealny, wegański jogurt  z nerkowców. Różowy, bo z malinami <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCOcam with f2 preset


SKŁADNIKI:

– 1,5 kubka orzechów nerkowca
namoczonych min. kilka godzin
lub najlepiej przez całą noc
– garść malin
(mogą być mrożone)
– 3-5 daktyli
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 łyżki babki płesznik
– 1 kubek wody

DODATKI: ulubione owoce, bakalie, musli, pestki i nasiona chia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. w 1/3 kubka wody rozpuszczamy babkę płesznik, odstawiamy
2. nerkowce miksujemy w blenderze na wysokich obrotach z pozostałą wodą
3. po kilku minutach dodajemy daktyle oraz sok z cytryny i maliny i nadal miksujemy na gładko
4. do każdej porcji powstałego jogurtu dodajemy łyżkę „kisielu” z babki płesznik i mieszamy
5. podajemy z owocami i całą resztą

RADA: jeśli chcemy by jogurt był jeszcze bardziej kremowy możemy dodać 1/2 puszki b. gęstego mleka kokosowego :)

SMACZNEGO!


 OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCOcam with f2 preset

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz foodmania 28 lutego 2015 at 09:09

    szczególnie skusiłby mnie ten jogurt z orzechów nerkowca!

  • Odpowiedz Daria. 28 lutego 2015 at 10:41

    generalnie uwielbiam ‚nabiał’ z nerkowców! twarożek jest moim ulubionym także z wielką przyjemnością zjadłabym tak apetyczne śniadanie :)
    świetne zdjęcia! :)

  • Odpowiedz