napoje superfood

koktajl z czerwonej kapusty

12 marca 2015

Nie lubię nudy i monotonii, szczególnie tej porannej, a że owocowo-warzywne koktajle są stałym elementem mojej diety, to ciągle coś wymyślam. Były już żółte koktajle z ananasem, zielone z toną jarmużu czy jeszcze bardziej zielone i na dodatek dwuwarstwowe ze spiruliną. Każdy pyszny, bo ile składników, tyle różnych wariantów smakowych. Doszłam do wniosku, że moja nuda nie dotyczy smaku (bo ten codziennie jest inny), ale koloru. Chce mi się różu! albo jeszcze lepiej fioletu… a sezon na borówki i jagody jakby odległy…
Z tej tęsknoty za owocami leśnymi powstał koktajl inny niż wszystkie, bo z czerwonej kapusty. Nie dość, że ma idealny kolor, to jest super opcją na poranny detoks, bo sok z kapusty ogranicza zatrzymywanie wody w organizmie. Żeby było smacznie dodajemy mleko kokosowe i kwaśne, zielone jabłka <3

IMG_3404


SKŁADNIKI:

– 1/2 główki czerwonej kapusty
– 2 kwaśne, zielone jabłka
– szklanka soku jabłkowego
– 1/2 szklanki mleka kokosowego
– szczypta czerwonego pieprzu

DODATKI: nasiona chia i cytrynowy tymianek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. siekamy kapustę i wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami
2. miksujemy na wysokich obrotach
3. gotowy koktajl podajemy z nasionkami chia i tymiankiem lub szałwią

SMACZNEGO!


red cabbage and sour apples smoothie

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz kamila 27 grudnia 2015 at 17:10

    O super! Własnie został mi kawałek kapusty po zrobieniu surówki, to już wiem na co go zużyję ;) Pozdrawiam :)

  • Odpowiedz