Lifestyle

Kalendarz z przepisami na rok 2016

29 listopada 2015

Kiedy jakiś czas temu byłam w Anglii zawartość półek na dziale warzywa i owoce była dla mnie zaskoczeniem. No bo maliny zimą? Ani nie sezon, ani nie smak. Ale jednak – były, więc pewnie stała za tym jakaś potrzeba. Z roku na rok zauważam, że powoli i u nas, w większych sklepach, półki zaczynają być wypełnione coraz bardziej egzotycznymi składnikami, ale powoli zaciera się też sezonowość oferty. Pewnie nie zdziwi Was, że jakoś mnie to nie cieszy. Jasne – dostęp do produktu dobra rzecz, ale co jeśli jest to namiastka produktu? Przecież nic nie dorówna smakowi truskawek, które wygrzały się na słońcu i są prosto z krzaka. A takie, to tylko w czerwcu. Dlatego właśnie mam taki sentyment do straganów i do lokalnych dostawców, tam wszystko jest na swoim miejscu i w swoim czasie, dzięki temu najlepsze.

Dlatego również postanowiłam obdarować Was czymś, co może być drogowskazem jak żyć zgodnie z tym, co dyktują nam pory roku, a nawet miesiące. Dla każdego z nich wybrałam warzywo, które w danych dniach daje z siebie 100% sezonu, a więc smaku, zapachu, atmosfery. Tak powstał wyjątkowy kalendarz, w którym każdy z miesięcy ma swojego bohatera i towarzyszący mu przepis, który ma zachęcić do kulinarnych poszukiwań będących w zgodzie z tempem natury. Ode mnie dla Was. Wyjątkowy, bo ręcznie ilustrowany przez Basię (www.instagram.com/iambasia/), która jest też autorką logo na blogu i której talent i estetyka, w której tworzy jest idealnym dopełnieniem tak cudownego tematu jak gotowanie. Co więcej? Kalendarz wykonany jest na papierze ekologicznym (format 10 x 15 cm), a drewienko, w którym dzielnie stoi, powstało w niewielkiej, rodzinnej stolarni na Mokotowie.

kalendarz z przepisami na rok 2016

Kalendarz możecie zamówić drogą mailową: czesc@vegeaddicted.pl. Już od dziś rusza przedsprzedaż, w ramach której aż do 8 grudnia możecie zamówić kalendarz w cenie 39 zł. Dla mniej zdecydowanych będzie on w sprzedaży przez cały grudzień w cenie regularniej 49 zł. Kalendarz możecie odebrać osobiście w Warszawie – zapraszamy, uśmiech autorek w cenie ;) W innym wypadku proponujemy wysyłkę Pocztą Polską (6,20 zł) lub odbiór w wybranym Paczkomacie (9,40 zł). Czas realizacji zamówienia ok. 10 dni. Nie zapomnijcie napisać w mailu jaką opcję wysyłki wybieracie. I jakby cokolwiek, to pamiętajcie, że my jesteśmy dla Was, a mail jest po to, żeby pytać :)

kalendarz z przepisami na rok 2016

Zobacz także

3 komentarze

  • Odpowiedz Daria. 30 listopada 2015 at 06:54

    ten kalendarz jest świetny! może jakoś postaram się wygrzebać z portfela ostatnie „oszczędności”, bo zauroczył mnie maksymalnie <3
    co do sezonowości, to zawsze staram się kupować produkty lokalne, które naturalnie rosną w danym dla nich czasie :) przyznam, że truskawki i maliny czy borówki wcale nie przyciągają mnie do kupna teraz, potrafię przestawić się na sezonowe smaki, a namiastkę lata zawsze trzymam w zamrażalce.

    • Odpowiedz vegeaddicted 30 listopada 2015 at 06:58

      dziękujemy! <3 to przemiło, że się podoba :) ja też wolę zamrozić, jedyne moje zmartwienie to pomidory, ale co zrobić... jest za czym tęsknić ;)

  • Odpowiedz Aureliusz 31 grudnia 2015 at 20:40

    W sumie ciekawy pomysł ;-)

  • Odpowiedz