dania główne FastFood

Grillowana kanapka z kozim serem, bobem i kurkami

24 lipca 2015

grilled sandwich

Wakacje to dla mnie zdecydowanie beztroska, również ta kulinarna. Mimo, że czasy biegania po łące przez 2 miesiące mam już za sobą szalenie dawno, to wciąż jednak pamiętam smak letnich posiłków, na które wpadało się do domu by znów jak najszybciej z niego wypaść. Dlatego dziś na obiad proponuję Wam nic innego jak kanapkę, czyli jedno z najprostszych dań jakie można sobie wyobrazić. Moja wersja kanapki, która smakuje latem to ciepłe, świeże pieczywo z kozim serem, młodym bobem i kurkami prosto z patelni. Do tego chrupiąca dymka w towarzystwie jajka sadzonego i zwykła kanapka staje się niezwykłym przeżyciem, a przy tym smacznym, ale niezobowiązującym letnim posiłkiem.

Grillowana kanapka z kozim serem, bobem i kurkami

PRZYGOTOWANIE: 15 minutes

CZAS GOTOWANIA: 10 minutes

CZAS: 25 minutes

PORCJE: 2

Grillowana kanapka z kozim serem, bobem i kurkami

SKŁADNIKI

  • 1 pełnoziarnista ciabatta
  • 1 jajko
  • ser kozi typu camembert
  • garść kurek
  • garść młodego bobu
  • cebula dymka
  • masło klarowane
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. bułkę kroimy wzdłuż na pół i lekko grillujemy jej wewnętrzną stronę na patelni
  2. ser camembert również kroimy na wzdłużne plastry i grillujemy skórką do dołu ok 3-5 min
  3. gotujemy bób przez ok 10 min w lekko osolonej wodzie
  4. na patelni rozgrzewamy masło klarowane, na którym blanszujemy kurki z lekkim dodatkiem soli i pieprzu przez ok 5 min
  5. do kurek wrzucam ugotowany i wyłuskany bób i lekko rumienimy całość przez ok 2-3 minuty
  6. smażymy jajko sadzone i komponujemy kanapkę ze wszystkich składników
  7. podajemy ze świeżym szczypiorem i młodą dymką
http://www.vegeaddicted.pl/grillowana-kanapka-z-kozim-serem-bobem-i-kurkami/

grilled sandwich

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz