dania główne FastFood

Turbozielone falafele z orzeźwiająca sałatą

27 stycznia 2017

Z zimowym chłodem najlepiej walczyć kolorami. Dziś moją wege bronią jest zieleń i turbozielone falafele z dużą dawką pietruszki i kolendry. Do tego bardzo proste do przygotowania tortille, oczywiście… zielone! Wraz z sałatą tworzą prosty, domowy „street food”, idealny na weekend czy spotkanie ze znajomymi. Jeśli zieleni Wam mało podajcie falafele z bazyliową lemoniadą z imbirem.

//FALAFELE

200 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
garść świeżego szpinaku
pęczek natki pietruszki
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej do smażenia, najlepszy będzie ryżowy
czarny sezam

//TORTILLA

2 szklanki mąki pszennej
160ml gorącej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli

//SOS

jogurt naturalny
łyżka pasty tahinii
sok z połowy cytryny
garść świeżej mięty
2-3 łyżki oliwy

//LEMONIADA

500 ml wody
sok z cytryny
garść świeżej bazylii
łyżka miodu
łyżeczka tartego imbiru

zielone falafele z sałatką

zielone falafele z sałatkąZaczynamy od przygotowania masy na falafele. Ciecierzycę odcedzamy i blendujemy razem z posiekaną cebulą, szpinakiem, natką pietruszki oraz przyprawami. Z tak powstałej masy formujemy małe kulki, które następnie smażymy przez około 5  minut na głębokim oleju (z obu stron). Zrumienione falafele wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Olej ryżowy jest jednym z najmniej wchłanialnych, ale jednak.


Notka: możemy też zmielić ciecierzycę w maszynce do mięsa, a następnie dodać posiekaną drobno cebulkę, szpinak i zioła, całość doprawić.


Kolejnym krokiem jest przygotowanie tortilli, które jest bardzo proste. Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, a następnie dzielimy na 10 części, z każdej formując kulkę. Kulki z ciasta spłaszczamy i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką. Tak powstałe placki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni przez około 1 minutę z każdej strony.

Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z tahiną oraz z sokiem cytryny. Podajemy razem z miętą, którą blendujemy z oliwą.

Falafele podajemy wraz z plackiem i sałatką. Ja przygotowałam mix sałat ze wstążkami z ogórka, winogronami, półplasterkami zielonych, kwaśnych jabłek, filetowanymi cząstkami pomarańczy, krążkami czerwonej cebuli, sezamem i sosem.

Danie możemy podać z lemoniadą z bazylii. W tym celu blendujemy wszystkie składniki. Podajemy umiarkowanie schłodzoną.

zielone falafele z sałatką

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz