„Cheat meal” to jedno z rozwiązań, które z uwielbieniem stosują osoby będące na diecie i/lub sportowcy. Jest to nagroda za wyrzeczenia z całego tygodnia, najczęściej obciekająca kaloriami. Ja proponuję Wam dziś trochę inną wersję tego małego grzechu, „cheat pizzę”, która zrobiona jest na spodzie z kalafiora. Taka wersja jest lżejsza, bezglutenowa, ale nadal ma w sobie to, co dla mnie w pizzy najlepsze – ogromną ilość sera, sosu pomidorowego i pysznych dodatków.
cheat pizza na spodzie z kalafiora
SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości kalafior
- 100 g płatków migdałów
- 100 g parmezanu
- 1 jajko
- szczypta soli
- kulka mozarelli
- bakłażan
- mała cukinia
- pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula
- garść rukoli
- puszka pomidorów
- cebula szalotka
- ząbek czosnku
- oregano
- szczypta chilli
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- 1. kalafiora dzielimy na różyczki i blendujemy na drobno wraz z migdałami
- 2. dodajemy jajko, parmezan oraz sól, całość dokładnie ugniatamy i mieszamy
- 3. z tak przygotowanej masy formujemy placek na papierze do pieczenia lub specjalnym kamieniu do przygotowania pizzy
- 4. wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na ok. 15 minut
- 5. w tym czasie przygotowujemy sos: na oliwie podgrzewamy pokrojona cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano oraz chilli; dodajemy pomidory i gotujemy całość przez 5 minut a następnie blendujemy
- 6. gotowy placek smarujemy oliwą, a następnie sosem
- 7. układamy dodatki: mozarellę i bakłażana pokrojone w plastry, wstążki z cukinii, cebulkę pokrojoną w ósemki oraz pomidorki koktajlowe
- 8. całość ponownie wsadzamy do piekarnika na 10 min.
- 9. podajemy ze świeżą rukolą, oliwą i sosem pomidorowym
2 komentarze
Bardzo apetycznie to wygląda
Awesome you should think of somnihteg like that