śniadania

Chałka z cytrynową ricottą i malinami

3 września 2016
butter bread with lemon ricotta and frozen raspberries

Nie ma nic lepszego niż sobotnie, letnie, przeciągające się w nieskończoność śniadania. W takie dni można postawić na prostotę, lub wręcz przeciwnie, wykorzystać przestrzeń i czas wolny na to, żeby poranek nabrał nieco innego niż codzienny wymiaru. Dziś proponuję Wam słodkie śniadanie, które świetnie sprawdza się również jako słodka przekąska niezależnie od pory dnia. Tradycyjna chałka z pyszną kruszonką podana z orzeźwiającą cytrynową ricottą, mrożonymi malinami, plasterkiem gruszki, kruszonymi pistacjami i miodem.

chałka z cytrynowa ricottą

 

CHAŁKA Z CYTRYNOWĄ RICOTTĄ I MALINAMI
porcja dla 2-3 osób – czas: 15 min.

1 chałka
ser ricotta
sok z cytryny
skórka otarta z cytryny
garść mrożonych malin
1 gruszka
garść pistacji
3-4 łyżki miodu
świeża mięta

Około godziny przed podaniem (lub poprzedniego wieczora) wkładamy maliny do zamrażarki.

Delikatnie ocieramy z cytryny skórkę,
 a następnie wyciskamy z niej sok do miseczki. Oba cytrynowe składniki dokładnie mieszamy z serkiem ricotta, pozostawiając niewielką ilość skórki do dekoracji bezpośrednio przed podaniem.

Serek podajemy na grubszych kromkach chałki wraz z mrożonymi malinami, gruszką pokrojoną w cienkie plasterki, pokruszonymi pistacjami oraz skórką z cytryny. Całość podajemy z miodem oraz listkami świeżej mięty.


Notka: chałkę możemy podać również na ciepło grillując wcześniej kromki na patelni z niewielką ilością masła. Kontrast pomiędzy chrupiącą, ciepłą chałką i mrożonymi malinami smakuje jeszcze lepiej!

chałka z cytrynowa ricottą

Zobacz także

Brak komentarzy

Odpowiedz